Dåserydderen logo

GRATIS UNDERVISNINGSMATERIALER

 

Dåserydderen har øje for, at børn lærer på mange måder. Ved at læse, se, lytte, spille, snakke og gøre.

Du kan kombinere undervisningsmaterialet på kryds og tværs ud fra, hvor meget tid du vil bruge, og hvilke elever du har. Uanset hvad vil børnene lære, hvad genanvendelse af flasker og dåser er, og hvordan det gavner miljø og klima.

Fagbog

‘Tom Dåse og hans genan-venner’ er titlen på den gratis fagbog, der giver dine elever solid faglig indsigt i genanvendelse af flasker og dåser er – hvorfor det er vigtigt, og hvad emballagerne er lavet af. Bogen handler også lidt om energi og nedbrydningstider.

Den er opdelt i korte overskuelige kapitler med letlæselige tekster, sjove fakta og elevopgaver. Derudover indeholder den en tegneserie, der er velegnet til de yngste eller elever, som endnu ikke er så gode læsere.

Fagbogen kan læses online eller bestilles som gratis klassesæt på [email protected].

Læringsaktiviteter

Dåserydderen giver dig tre aktiviteter, klassen kan lave i fællesskab for at lære om sortering, materialerne glas, plastik og aluminium og det lidt komplekse begreb closed loop. Imens de bruger kroppen. Du får vejledninger til, hvordan I gennemfører hver aktivitet og link til at printe de materialer, du skal bruge.

  • Sorterings-stafet: Bevægelsesleg om at sortere dåser og flasker efter materiale som baggrundsviden for at forstå genanvendelse.
  • Undervisningsvejledning fra en tidligere vinder af Årets Panthelte
  • Closed loop: Proces-aktivitet om den evighedscyklus, dåser og flasker indgår i, når de bliver genanvendt direkte til nye dåser og flasker eller bliver ’forurenet’ og kan bruges som materialer i fx cykler, fleecetøj eller marmeladeglas.

Onlinespil

Læring er også leg. Dåserydderen har derfor fire onlinespil, der kan bruges individuelt eller i grupper og understøtter den viden, eleverne får i læringsaktiviteter og fagbogen.

  • Flaske-fanger: om sortering af dåser og flasker.
  • Genan-vend: om sammenhæng mellem materialer, dåser og flasker.
  • Skod-sky: om genanvendelsens closed loop-kredsløb.
  • Toms movie: om hvad der sker på Dansk Retursystems fabrikker.

Quiz og evaluering

Dåserydderen giver dig to redskaber til at få øje på, hvilken læring eleverne får ud af et undervisningsforløb om genanvendelse af flasker og dåser.

  • Enig eller uenig: bevægelsesaktivitet synliggør elevernes adfærd og holdninger til genanvendelse af dåser og flasker og tydeliggør, hvilke muligheder de har for at passe på miljøet.